TRADICIONALNO DOŠAŠĆE U “MIŠEKIMA”

I ove godine radosno isčekujemo Božić, ali drugačije od prošlih Božića kada smo se družili i kitili bor s članovima Udruge invalida Bedekovčina, kada smo kitili bor u našoj crkvi Svete Barbare te imali božićne radionice i veselo druženje djece, roditelja i odgojitelja.

Novo vrijeme nam je pružilo priliku i potaknulo nas da djeci prikažemo pripreme za božićne blagdane na sasvim drugačiji način od ovog suvremenog gdje se sve može kupiti.

Kako bi djeci približili ugođaj Božića htjeli smo prikazati način na koji su se nekada naši djedovi i bake pripremali za božićne blagdane i u tim pripremama uživali.                              

Pripremili smo djeci slamu, sijeno, žito, orahe, kestene, grah, jabuke, krep papir, grančice bora, kovanice, vatu, vunu, kruh te domaće rukotvorine (stolnjake). Svakodnevno smo promatrali iznenađena dječja lica te veliku radost kada su se kotrljali po slami, slagali različite kreacije i sami došli do ideje da naprave krevet za malog Isusa koji se rodio na slamici. Djeca su s veseljem izrađivala nakit od oraha, kestena, krep papira i bila ponosna na svoju grančicu bora koju su stavili u jabuku te je ukrasili  izrađenim ukrasima.

Blagdanski stol ukrasili su stolnjakom ispod kojeg je svako dijete stavilo nešto od ponuđenih materijala, posložili tanjure, pribor za jelo, a na kraju su na sredinu stola stavili domaći kukuruzni kruh u kojeg su utaknuli grančicu bora. Okupili su se oko stola,  razrezali kruh i svi zajedno jeli „najfiniji kruh koji je ikad postojao“.

Svakodnevnim pričanjem tradicijskih priča koje se prenose s koljena na koljeno djeca su postepeno shvaćala smisao Božića koji se nalazi u srcima svih ljudi poput dobrote, toplog pogleda, lijepih riječi. Sve dječje aktivnosti na temu Božića imale su za cilj poticati djecu na njegovanje vrijednosnih običaja našega kraja u najradosnijem mjesecu u godini, mjesecu ljubavi, mira, praštanja, darivanja te zajedništva.

Svoju radost i ushićenje djeca su prenosila svojim obiteljima te tako obnovila i nadamo se nastavila tradicijske običaje povodom blagdana Božića koje su nama u nasljeđe ostavili naši djedovi i bake.

I dalje nastavljamo aktivnosti vezane uz tradicijske običaje za Novu godinu, Sveta tri kralja te važnije blagdane u nadolazećoj godini.

„Na tom mladom ljetu veselimo se, mladoga kralja mi molimo…“

I za kraj: „Daj Vam Bog piliće, račiće, guščiće, teliće, ždrebiće, pune lagve vina, pune škrinje žitka, tuste prasiće, velike kopiće, daj Vam Bog mira i blagoslova pri Vaše hiže!“

odgojiteljica: Snežana Mikulec