VESELE BOJE U “PUŽIĆIMA”

Jaslična odgojno – obrazovna skupina „Pužići“ redovito,tijekom mjeseci, provodi niz sklopova aktivnosti vezane uz projekt „Vesele boje“. Djeca jaslične dobi aktivno imenuju te obraćaju pozornost na stvari, pojmove i životinje u svojoj okolini. Najviše zanimanja pokazuju za boje jer osim što boje potiču djecu na njihovo imenovanje, boje potiču djecu na kreativno izražavanje, istraživanje, razvoj govora i bude pozitivna osjećanja.

Kroz sklopove likovno – kreativnih, istraživačko – spoznajnih aktivnosti te raznovrsnih simboličkih i konstruktivnih igra, djecu upoznajemo sa „najviše“ tri do četiri osnovne boje. 

U likovnim aktivnostima djeca najviše pokazuju interes za otiskivanje boja na podlogu te modeliranja i oblikovanja plastelina u boji. Za otiskivanje koristili smo predmete ali i voće iz svakodnevnog okruženja (kocke za konstruktivne igre i limun). Od poticaja, djeca najviše interesa pokazuju za senzorne boce u boji, kojima manipuliraju na različite načine, raznovrsne „pokrivaljke“ i slagarice koje prikazuju predmete u boji bliske dječjem okruženju (igračke).

Tijekom igra i aktivnosti, koje provodimo sa djecom jasno imenujemo i argumentiramo, tako da djeca mogu čuti „naziv“ i ispravan izgovor boje. Cilj nam je djecu poticati na imenovanje, a kasnije u nadolazećim aktivnostima i na prepoznavanje pojedine osnovne boje.

 Odgojiteljice

Barbara i Vlatka