Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD) svake se godine obilježava 21. ožujka kako bismo se upoznali s ovim poremećajem i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom.

U našem smo vrtiću, ove godine, u ponedjeljak, 22. 03., s posebnom radošću obilježili Svjetski dan osoba s Down sindromom zbog dragog i veselog dječaka koji je dio našeg razigranog kolektiva. On nas iz dana u dan oplemenjuje i čini boljim ljudima.

Uz nošenje šarenih čarapa, koje su simbol Dana sindroma Down, djeca su sa svojim odgojiteljicama provodila aktivnosti na temu različitosti i tolerancije. Djeca su promatrala i zapažala različitosti u svom izgledu, sposobnostima, izrađivala plakate, bojala šarene čarape…  Odrasli bi mogli mnogo toga naučiti od djece koja bez obzira na različitosti, ne prave razlike u igri sa svojim prijateljima. Obilježavanjem Svjetskog dana osoba s Down sindromom želi se upozoriti na poteškoće osoba s Down sindromom, potaknuti poboljšanje njihovog položaja i integracije  u društvu, a nama je posebno drago da smo neposredno dio te priče.

                                                                                              Suzana Matejaš, mag.praesc.educ.