Dani kruha

U našem smo vrtiću, u tjednu od 10. do 17. listopada, prigodnim aktivnostima obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Djeca iz svih odgojno-obrazovnih skupina izrađivala su razne pekarske proizvode, istraživala različite vrste brašna te se upoznala s procesom nastanka kruha, ali i važnosti kruha i plodova zemlje za sve ljude.

Naši najmlađi ‘Pužići’ proučavali su senzorne ploče s različitim vrstama brašna i žitarica (tvrdo/mekano) te se uključili u simboličku igru ‘Ja sam pekar’ u kojoj su im se posebno svidjele kapice koje su nosili tijekom modeliranja tijesta. Kroz cijeli tjedan usvajali su i ponavljali različite stihove, pjesmice i priče uz pokret (Pekar, Pekarčiću slastičaru, Mala crvena koka i zrno pšenice).

Djeca odgojno-obrazovne skupine ‘Ribice’ istraživala su pokrivaljke (peciva i pekar) i senzorne vrećice (vrste brašna i sjemenke), naučila neke nove pjesmice ‘Pekaru maleni’ i ponovila dobro znanu pjesmicu ‘Pekar’ te izložila svoje pekarske proizvode ispred sobe dnevnog boravka.

Tih dana bilo je veselo i u odgojno-obrazovnoj skupini „Leptirići“ gdje su se provodile razne aktivnosti sa svrhom upoznavanja s narodnim običajima te spoznajom o važnosti zdrave prehrane.

Djeca iz srednje mješovite odgojno-obrazovne skupine “Bubamarice” istraživala su razne vrste žitarica, prikazala ih kroz likovne aktivnosti te izrezivala zrna kukuruza i time vježbala finu motoriku šake i prstiju.

Zanimljivo i poučno bilo je i kod naših najstarijih skupina. Djeca u „Pčelicama“ i „Mišekima“  izradila su plakat, prstićima pisala slova po rastresitim materijalima, usvajala neke nove priče i pjesmice te prijateljima iz skupine izvela igrokaz. Veliki interes izazvalo je istraživanje kvasca te praćenje procesa dizanja tijesta.

Svoje uratke djeca su izložila u holu vrtića te ih s veseljem pokazala našim kuharicama koje su nas u četvrtak obradovale slasnim  i mirisnim kiflicama.  

Odgojiteljice Ivana Jakuš-Mejarec i Lucija Kotarski