Dan ružičastih majica

Posljednje srijede u mjesecu veljače obilježava se Dan prevencije vršnjačkog nasilja odnosno Dan ružičastih majica. Na ovaj simboličan način želi se skrenuti pozornost na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja. Ovaj običaj nastao je 2007. godine u Kanadi kada je dječak došao u školu odjeven u ružičastu majicu kako bi iskazao podršku majci oboljeloj od raka dojke. Zbog ružičaste majice bio je izložen podrugljivom ponašanju svojih vršnjaka te izložen izrugivanju i verbalnom nasilju. Sljedećeg dana djeca iz njegovog razreda počeli su dolaziti u školu identično obučeni kako bi mu iskazali podršku te ukazali na problem vršnjačkog nasilja.

Iako tijekom cijele pedagoške godine kroz različite aktivnosti naglašavamo važnost međusobne tolerancije, uvažavanja i suzbijanja bilo kakvog oblika nasilja među djecom, Dan ružičastih majica je prilika da još jednom pokušamo podići svijest o postojanju problema vršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica obilježen je u srijedu 23.02.2022. u svim našim odgojno – obrazovnim skupinama kroz različite aktivnosti u skladu s dobi djeci. Većina djece u vrtić je stigla obučena u ružičaste majice, a tijekom dana razgovarala su o važnosti prihvaćanja različitosti, uvažavanju drugih, prijateljstvu, nenasilnom rješavanju sukoba i međusobnom pomaganju. Aktivnosti koje su provedene na ovaj dan u našem vrtiću možete pogledati na fotografijama koje slijede.

Kristina Gospočić, pedagoginja