Studeni u “Leptirićima”

Tijekom mjeseca studenoga mlađa mješovita odgojno – obrazovna skupina “Leptirići” bavila se vremenskim prilikama.

Česte padaline, koje su nam uskratile boravak na otvorenome, potaknule su djecu na svakodnevno promatranje vremenskih prilika kroz prozor sobe dnevnog boravka. Bacanjem kocke “Vremenske prilike” djeca su ih imenovala te u razgovoru o njima iznosila svoja iskustva.

Najveći interes djeca su pokazala za kišu, budući da je ona bila učestala pojava. Tako smo u razgovoru saznali da je “kiša plava, dolazi od oblaka, pada od neba, možemo skakati po njoj, ali samo ako imamo čizme za kišu…”

Veliki interes djeca su pokazala za slušanje zvukova kiše, ali i oponašanje tih zvukova različitim pokretima tijela (trljanje dlanova, pucketanje prstima, pljeskanje, tapšanje koljena, lupanje nogama) kojima se proizvodio različit intenzitet padanja.

Aktivno su se uključila u modeliranje oblaka od vate, slikanje kiše puhanjem boje kroz slamke, istraživanje kako nastaje duga, oslikavanje duge, izradu kišobrana od papirnatih tanjura. Uparivala su kartice s kišobranima istog uzorka, pridruživala određenu količinu kapljica zadanom broju te spajala dijelove slagarica u cjelinu, imenujući pritom vremenske prilike.

Tijekom boravka na otvorenom, djeca su promatrala posljedice kiše – lokvice, mokru travu, sprave na igralištu.

Veselo iščekujemo novu vremensku priliku – snijeg!

Stella Ban, Ivana Sinković Skozrit i Kristina Kobeščak