CAP program

I ove se godine u našem vrtiću provodio CAP program. Program je to koji je namijenjen djeci u godini pred polazak u školu, a kojemu je cilj prevencija nasilja, odnosno osnaživanje djece u sprječavanju napada od strane vršnjaka te poznatih i nepoznatih odraslih osoba.

CAP program provodi stručno educirani tim, u 3 koraka: predavanje za osoblje vrtića, predavanje za roditelje i radionice s djecom.

Predavanje za osoblje vrtića i roditelje održano je 11.4.2024., a prisustvovalo je ukupno 16 roditelja i 7 djelatnika vrtića. Upoznati su s ciljevima i načinom provedbe samog programa kako bi bili spremni razgovarati s djecom o toj temi te znali kako postupiti ukoliko primijete bilo kakvo nasilje ili im se dijete o istom povjeri.

Radionice s djecom odvijale su se u periodu od 15.4.2024. do 19.4.2024. u dvije vrtićke skupine te tri skupine predškole, a uključeno je bilo ukupno 76-ero djece. Same radionice sastoje se od uvodnog razgovora, igrokaza te razgovora nakon igrokaza. Djeca su pokazala velik interes, pažljivo gledala i slušala te se uključivala u razgovor. Ono što je najvažnije, naučila su kako da sačuvaju svoja temeljna prava: da budu sigurna, jaka i slobodna, kako da prepoznaju opasne situacije te kako da sačuvaju svoju sigurnost.

CAP tim