Rastimo zajedno

Biti roditelj svakako je najljepša, ali vjerojatno i najzahtjevnija uloga koju u životu možemo imati. Posebice u današnje vrijeme kada roditelji moraju svakodnevno “žonglirati” sa svim svojim obavezama, izazovima i stresovima. Roditeljstvo kao da nikad nije bilo složenije i pod većim pritiscima. Upravo zato, važno je da roditelji dobe odgovarajuću podršku kako bi se roditeljstvo odvijalo u najvećem interesu za dijete, ali i njih same.

S tim ciljem nastao je program radionica za roditelje “Rastimo zajedno” unutar “Projekta za podršku roditeljstvu u zajednici” koji se ove godine po prvi puta održavao i u našem vrtiću.

Svrha programa je omogućiti razmjenu informacija, znanja, vještina i podrške koji roditeljima koriste u ispunjavanju njihovih roditeljskih odgovornosti te promiču osobni rast i razvoj roditelja i djeteta.

Glavni cilj radionica je stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje u kojem roditelji s voditeljicama razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, upoznaju bolje sebe kao roditelja, načine na koje se odnose prema svom djetetu te druge moguće načine odnošenja prema djetetu. Radionice se temelje na pristupu osnaživanja i partnerskom odnosu voditelja i roditelja.

Program „Rastimo zajedno“ se sastoji od jedanaest konceptualno i tematski povezanih radionica koje provode posebno educirani timovi stručnjaka za podršku ranom razvoju djeteta, a same radionice dinamične su i interaktivne te svaka od njih nosi neku svoju čar i posebnost.

Kako je ovo bio naš prvi ciklus radionica, sada po završetku možemo reći da smo pune dojmova, pozitivnih osjećaja i novih iskustava. S nestrpljenjem očekujemo novi ciklus radionica koji kreće već na jesen te ovim putem pozivamo sve zainteresirane roditelje da nam se pridruže!

Kao poticaj, donosimo Vam nekoliko osvrta roditelja koji su s nama “rasli” u protekla tri mjeseca:

„Ispunila sam očekivanja da budem strpljivija, više slušam, manje koristim ne…“

„Očekivanje da budem bolji roditelj, a uz ovaj ciklus radionica smatram da jesam.“

„Smatram da sam naučila bolje voditi dijete kroz izazove s kojima se kao roditelj svakodnevno susrećemo.“

„Radionice nude nenametljivu teorijsku podlogu (savjete) kroz puno prilika za raspravu i razmjenu iskustva, uz opuštajuće vježbe i igre.“

„U početku nisam imala prevelika očekivanja, ali svakim odlaskom na radionicu naučila sam nešto novo, nešto što stvarno mogu upotrijebiti u odgoju svoga djeteta. Tako da su radionice premašile sva moja očekivanja.“

„Ja sam zadovoljna majka! Naoružana strpljenjem i razumijevanjem za svoje dijete nakon ovih radionica…“

„Voditeljice su bile tople, spontane, nasmijane, stručne i za mene je svaka radionica bila punjenje baterija!“

„Budite duga u nečijim oblacima!“

Ivana Sinković Skozrit i Kristina Gospočić, RZ voditeljice