Odvikavanje od pelena

Kako dijete odviknuti od pelena
Kao i kod mnogi drugih “dosega” poput puzanja, hodanja i govora, djeca i u ovom slučaju slijede vlastiti razvojni i vremenski ritam. On kod većine djece predviđa da im u dobi između 18 i 24 mjeseci više neće biti potrebne pelene. Većina djece najprije prestaje vršiti veliku, a tek kasnije i malu nuždu u pelene. U početku se mogu samostalno kontrolirati preko dana, a za nekoliko tjedana ili mjeseci i preko noći će odjenuti samo pidžamu.
Po čemu roditelji mogu primijetiti da bi njihovo dijete rado prestalo nositi pelene?
Najprije provjerite je li vaše dijete uopće spremno na izlazak iz pelena, može li pokazati svoje potrebe. Uvijek krenite s ohrabrenjima i podrškom.
U početku dijete počinje pokazivati na punu pelenu i njen sadržaj nazivati svojim, dječjim jezikom. Nuždu više ne obavlja usput i neprimjetno, već mimikom i gestama otkriva da se ‘TO” upravo dogodilo. Često se, kako bi to obavilo, povlači u svoju sobu ili neki mirni kutak.
Slijedi roditelje ili braću i sestre na zahod i pokazuje interes za ono što se tamo događa i imitira ih.
Nikako nemojte prisiljavati dijete na korištenje zahoda ili kahlice. Ono može više štetiti nego koristiti.
Svome djetetu najbolje možete pomoći na slijedeći način:
1. zapamtite da je prematanje bilo vrijeme kada ste se bavili svojim djetetom i da mu svu pažnju sada morate pokloniti na neki drugi način.
2. neka vaše dijete samo odluči želi li kahlicu ili zahod (možete staviti nastavavak na zahod)
3. dijete obucite tako da može lako skinuti donji dio odjeće (hlače s gumicom, najbolje vrijeme za odvikavanje je ljeto kada djeca imaju malo odjeće na sebi)
4. imajte strpljenja i budite opušteni, jer prije ili kasnije sva djeca prestaju koristiti pelene.
Gotovo svakom djetetu će se desiti ”nezgoda” u periodu dok još nije sasvim naviknuto na noćnu posudu. Nemojte se ljutiti ili kažnjavati dijete. Kada se to dogodi, mirno očistite i predložite djetetu da idući put ide na kahlicu ili zahod.