Prilagodba djeteta

Kako olakšati prilagodbu djeteta na vrtić

Vrtić je prva izvanobiteljska odgojna institucija s kojom se dijete susreće i zbog toga je važno da prijelaz iz obiteljskog u izvanobiteljski model odgoja bude što bezbolniji za dijete. Važno je izdvojiti vrijeme za postupnu prilagodbu. Dijete, ali i roditelji moraju se priviknuti na odvajnje, prilagoditi novoj materijalnoj i društvenoj sredini, novim navikama. Važno je da odgojitelji i roditelji već od samog početka počinju izgrađivati kvalitetan odnos koji se temelji na međusobnom povjerenju, uvažavanju, nadopunjavanju, a sve to s ciljem odgoja za dobrobit djeteta.
Kako bismo olakšali prve dane u vrtiću, Vašem djetetu i Vama, pripremili smo za Vas nekoliko savjeta i letak.

Prije nego prilagodba krene dobro je znati:

Vrijeme i način prilagodbe djeteta na vrtić ovisi o dobi djeteta, individualnim karakteristikama, stavovima roditelja, zdravstvenom stanju i obiteljskim prilikama. Dijete stvara osjećaj i sliku o vrtiću prvo iz stavova, osjećaja i ponašanja roditelja prema vrtiću, a tek zatim iz vlastitog iskustva. Ako postoje negativni osjećaji, stavovi ili ponašanja roditelja prema vrtiću ili budućem odgojitelju djeteta, dijete će prvo reflektirati iskustvo roditelja, a tek nakon toga će početi stvarati vlastite osjećaje, iskustva i ponašanja.
Pričajte mu o vrtiću (o djeci, novim prijateljima, igri, druženju…). Povedite ga da vidi i upozna  unutarnji prostor vrtića. Prije polaska u vrtić priviknite dijete na raspored buđenja i hranjenja kakav će biti kada krene u vrtić. Nakon prvih informacija i doživljaja vrtića, pustite dijete da samo o tome razmišlja onoliko koliko mu odgovara. Neka daljnji razgovori o vrtiću budu djetetova inicijativa. Uvijek o vrtiću pričajte pozitivno i veselo.

Kako olakšati prve dane u vrtiću

– pokažite povjerenjeu osobe koje će se u vrtiću brinuti za Vaše dijete
– pri dolasku uspostavite toplu komunikaciju s odgojiteljima
– boravite s djetetom u odgojnoj skupini tijekom prvih dana
– aktivno se uključite u igru i aktivnosti tijekom prvih dana prilagodbe
– redovito dovodite dijete u vrtić
– donesite predmet uz kojeg je dijete emocionalno vezano i uz kojeg se može umiriti (duda, igračka…)
– osobno dovedite dijete u vrtić
– od djeteta se oprostite smireno, strpljivo, nježno, ali i odlučno
– u prvim danima skratiti boravak djeteta u vrtiću (prvi dan sat, dva)
– definirajte mu, u terminima koje ono razumije, količinu vremena koju će provesti u vrtiću bez Vas (npr. idem u dućan po…)
– naglasite mu potpunu sigurnost vašeg povratka (kada kupim… vratit ću se u vrtić po tebe)
– osvjestite mu odgojitelja kao osobu koja će za to vrijeme brinuti o njemu (teta će se igrati s tobom dok se ja ne vratim)
– pokažite interes za djetetovu igru i prijatlje iz vrtića. razgovarajte s njime o doživljajima i osjećajima vezanim uz boravak u vrtiću

Što otežava period prilagodbe:

– nesiguran, zaplakan roditeljima
– roditelj koji od svog djeteta traži dopuštenje za odlazak (npr. mogu li sad otići?, reci mi kad mogu otići. i sl.)
– roditelj koji se dugo zadržava na vratima sobe i /ili stalno viri kroz prozor i sl.
– NE DOVODITI bolesno dijete u vrtić,
početni stadij bolesti kod djeteta može potencirati negativne simptome prilagodbe
– NE INZISTIRATI da dijete polaskom u jaslice/vrtić usvoji nova “prihvatljiva”ponašanja (ostavi dudu, bočicu, skine pelene, prekine s dojenjem i sl.)
– neredovito dovođenje djeteta u vrtić