“Leptirići” u Čarobnoj šumi

Uključivanjem u akciju ,,Zasadi stablo ne budi panj“ djeca odgojno-obrazovne skupine Leptirići počela su pokazivati interes za drveće. Gdje raste, kako izgleda? Potaknuti dječjim interesima, provodili smo aktivnosti na temu šuma.

U sobi odgojno-obrazovne skupine oformili smo centar šume s maketama drveća i grmova. Djeca su centar nazvala ,,Čarobna šuma“, jer se u njoj može svašta raditi – igrati skrivača, hodati po drvenim oblutcima, ispreplitati grančice, graditi kućice za životinje od drvenih kocaka, kartonskih kutija, oblutaka, daščica. U čarobnoj šumi se može čak i spavati.

Djeca su kroz igru istraživala teksturu različitih vrsta kore. Promatrali su godove kroz povećalo, mlado stablo u herbariju i slagali grančice po predlošku. Razvijali su predmatematičke i predčitačke vještine: pridruživali količinu i broj, igrali matematičke igre s kockicom „Ježić i jabučice“, „Utrka životinja“, „Vjeverice i žirovi“ te slagali slova po predlošku. Djeca su se rado uključivala i u likovne aktivnosti izrade stabala – stablo od grančica, modeliranje stabla od gline u kombinaciji s grančicama, stablo od kartonske rolice, slikanje stabla otiskom dlana, ruke i prstića.

Djeca su s velikim zanimanjem promatrala enciklopediju “Šuma“ te slušala razne priče o šumi i šumskim životinjama. Najviše su im se svidjele slikovnica „Duboko u šumi“ te priča „Kolibica“, za koju smo izradili lutke na štapu za dramatizaciju priče.

Interes za sklopom aktivnosti u ,,Čarobnoj šumi“ i dalje traje.

Odgojiteljice Danijela Šoštar i Suzana Matejaš